Proficiency Sınavı

Proficiency Sınavı Nedir?

[cresta-whatsapp-chat text=”Yardıma mı ihtiyacınız var? Bize sorun!” icon=”yes” position=”top” use=”number” number=””] 

İngilizce eğitim veren üniversitelerin lisans eğitimlerine başlamadan önce öğrencilerin yabancı dil düzeylerini ölçtükleri seviye belirleme sınavına denir.

İngilizce yeterlilik (proficiency) sınavını geçenler hazırlık sınıflarında İngilizce eğitimi görmeden doğrudan bölüm derslerini almaya başlarlar. Sınav geçilemediği taktirde alınan puana göre öğrencilerin seviyeleri belirlenir ve 1 sene boyunca İngilizce hazırlık eğitimi alırlar. Sene sonunda tekrar bu sınava girerler ve yeterlilik kazanmışlarsa lisans eğitimine başlayabilirler.

Proficiency Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşur?

Her üniversite İngilizce yeterlilik (proficiency) sınav sorularını kendisi hazırladığı için sınav bölümlerinin belli bir standardı bulunmamaktadır. Ancak genel olarak bu sınav; okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşmaktadır. Kelime ve gramer bilgisi, okuduğunu anlama, başka bir dilde ifade yeteneklerinin derecelendirdiği yeterlilik sınavında bazı üniversiteler konuşma testi uygulamazlar. Öyle ki dinleme testini sınav kapsamından çıkaran okullar da bulunmaktadır. Üniversitelerin yeterlilik sınavları arasında zorluk derecesinde de farklılıklar görülmektedir. Bazı üniversitelerin bölümlerinde %100 İngilizce eğitimi verilirken diğerlerinde bu oran %30 seviyesine düşmektedir. Tamamen İngilizce eğitim verilen üniversiteler öğrencilerin lisans eğitiminde zorlanmaması adına yeterlilik sınavını zor hazırlayarak baştan gerekli önlemi alırlar.

Proficiency Sınavına Kaç Defa Girilebilir?

Proficiency sınavının içeriği gibi sınava giriş hakları da üniversitelerin kendi inisiyatifleri arasındadır. İlk sınavda başarılı olunup, Proficiency sınavından yeterli derece alınırsa bu sınava bir daha girilmesi gerekmez. Sınavı kazanamamanız halinde hazırlık eğitimi alırsınız ve eğitim yılı sonunda tekrar sınava girersiniz. Eğer yine kazanamazsanız yaz okuluna giderek yaz döneminin sonunda tekrar sınava girme şansınız olabilir. Bu da başarısızlıkla sonuçlanırsa yeni dönem başında tekrar sınava girilir. Gerekli yeterliliği tutturamayanlar 1 sene daha eğitim görürler. Her üniversite İngilizce yeterlilik sınavı giriş şartlarını ve kaç kere bu sınava girilebileceği hakkında gerekli duyuruları yapar.

Proficiency Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Proficiency sınavı mevcut İngilizce seviyenize göre hazırlanmanız gereken bir sınavdır. Kazandığınız üniversite ve bölümünüz hazırlanma sürecinizi şekillendirir. Her ne olursa olsun, eski sınavların sorularını incelemeniz gerekir. Çalışmaya başlamadan önce test yaparak kendinizi değerlendirmeniz ve mevcut seviyenizi ölçüp öğrenmeniz, sınava hazırlanma aşamasında size yol gösterecektir. Proficiency sınavına yönelik düzenlenen hızlandırılmış kurslarımıza katılabilirsiniz.

Proficiency Sınavına Nasıl Kayıt Yapılır?

Proficiency sınavına kayıt yaptırmak isteyen kişilerin izlemesi gereken prosedürler değişmektedir. Üniversiteler bu sınavı kendi ihtiyaçlarına göre düzenledikleri gibi sınav sürecini de kendileri yönetirler. Her üniversite sınav duyurusunu kendi internet sitesinde yapar ve öğrencilerin üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra bu duyuruları dikkatle takip etmeleri gerekir.

Proficiency Sınavı Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Proficiency sınav ücreti üniversitelerin belirlediği hususlardan biridir. Bazı üniversiteler bu sınav için herhangi bir ücret talebinde bulunmazlar ancak sınavı paralı düzenleyen üniversiteler de mevcuttur. Örneğin; Boğaziçi ve İTU üniversiteleri, proficiency sınavına girecek öğrencilerden ücret talep etmektedir. Bu ikilemde kalmamak ve hata yapmamak için öğrencilerin kendi üniversitelerinin web sitesini düzenli olarak takip etmeleri gerekir.

Proficiency Sınav Sonucu Ne Zaman Açıklanır?

Üniversitelerin yeterlilik sınavını açıklama süreleri, sınav prosedürleri gibi değişebilir. Genellikle 2 hafta içerisinde açıklanır ve çok fazla ertelenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Proficiency Sınavının Avantajları Nelerdir?

Proficiency sınavının en büyük avantajı sene kayıplarını engellemesidir. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler lisans eğitimlerine doğrudan başlayabilirler ve sene kaybı yaşamadan eğitim hayatlarına devam edebilirler.

Proficiency Sınav Süresi Ne Kadardır?

Proficiency sınav süresi ile ilgili bir standart bulunmamaktadır. Sınavı düzenleyen üniversiteler düzenleyecekleri sınava göre makul bir süre belirler. Genellikle sınavlar 2 oturum şeklinde uygulanır ve aynı gün içerisinde biterler. İngilizce yeterlilik sınav süresi ile ilgili bilgilere sınav duyurusu yapıldığı zaman ilgili üniversitenin web sitesinden ulaşılabilir.

Proficiency Sınavına İnternet Üzerinden Başvurulabilir mi?

Proficiency sınavına internet üzerinden başvurulabilir. Alternatif olarak dilekçe ile başvuru alan kurumlar da vardır. Ancak sınav ile ilgili diğer konular gibi sınava internetten başvurulup vurulamayacağını her üniversite kendisi belirler. Doğrudan okulun web sitesi üzerinden de başvuru yapılabilir, E-devlet üzerinden de başvuru kabul eden üniversiteler de vardır. Bu konuda mutlak bilgiye üniversitenin web sitesindeki duyurulardan ulaşılabilir.

Yatay-Dikey Geçiş Durumunda Proficiency Sonuç Belgesi Geçerli Olur mu?

Daha önce proficiency (yeterlilik) sınavını geçip yatay ya da dikey geçiş yaparak farklı bir üniversitede okumaya başladığınızda bu sınavınızın geçerli olup olmayacağı tamamen yeni üniversitenin takdirindedir. Okullar proficiency sınavını kendileri düzenlerler, kendi ihtiyaç ve kriterleri doğrultusunda bir test hazırlarlar. Bu yüzden her okul her yeterliliği tanımaz. Yine internet sitesinde yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda net bilgiye ulaşabilirsiniz. İşinizi sağlama almak isterseniz İngilizcenizi TOEFL, YDS, KPDS gibi sınavlarla da belgeleyebilirsiniz.

Proficiency Sınavı Ne Sıklıkta Yapılır?

Proficiency (yeterlilik) sınavının ne sıklıkla yapılacağı da üniversitelerinin kendi inisiyatiflerindedir. Genel olarak her dönem başı 1 kere sınav düzenlenir, fakat yaz okulu düzenleyerek dönem sonunda da bu testi düzenleyen üniversiteler vardır.

Proficiency Sınav Puanı Nasıl Hesaplanır?

Her üniversite proficiency sınav puanlamalarını ve sınav bölümlerinin yüzdelik oranlarını sınav öncesinde belirler. İngilizce yeterlilik (proficiency)sınavına giren öğrenciler aynı puanlama sistemi dahilinde değerlendirilirler. Tüm seviyelerin puanları ve muafiyet puanı üniversiteden üniversiteye değişebilir. Sınav duyurusu detaylarında bu bilgilere ulaşmak mümkündür.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız

error: İçerik korunmaktadır !!